GERAMAK APONG / KETAM NIPAH DARI KAMPUNG PUSA,BETONG,SARAWAK
Barangkali ramai yang tidak kenal akan masakan lauk klasik yang lama ditinggalkan ini.Geramak atau "GAMAK" dalam sebutan penduduk Kampung Pusa,Betong,Sarawak adalah sejenis ketam kecil yang biasanya boleh didapati disekitar kawasan pokok nipah.
BACA JUGA : CARA - CARA MEMBUAT PENYEGAR UDARA GEL ( HOMEMADE GEL AIR FRESHENER )
BACA JUGA : CARA - CARA MEMBUAT PENYEGAR UDARA GEL ( HOMEMADE GEL AIR FRESHENER )
Lazimnya,pada zaman zaman nenek datuk dan mak ayah saya dulu,geramak ini dijadikan lauk untuk di makan bersama nasi.Dengan membuang sepit dan kakinya dulu serta bahagian tengah badannya sebelum di makan.Saya secara peribadi suka makan masak kicap.Soo juicy....
Baru - baru ini saya pulang ke kampung dan terjumpa ada seorang kakak yang menjual geramak ini lantas membeli sebungkus untuk mencuba kembali resepi lauk yang lama ditinggalkan ini.... rasanya tidak jauh berubah.tetap sedap seperti dulu..hihih
PEACE !
p/s ; Terima kasih kepada Ibunda Anjang Uteh yang menyediakan masakan " Geramak Masak Kicap " ini buat saya.. Nang Nyaman...
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment